Vervangen nokkenassen, klepstoters en méér bij een Rover 827 Vitesse

Jazeker ook hiervoor bestaan liefhebbers en dat snappen wij heel goed, want wat een ‘dikke’ wagen is toch deze zeldzaam geworden Rover 827 Vitesse! Uitgerust met veel Honda techniek (een soepele V6 met automaat), is het in theorie een onverwoestbaar ding, maar dit exemplaar was helaas het slachtoffer geworden van geknoei, slecht onderhoud en ‘oprijden’.
Gelukkig trof hij daarna de huidige eigenaar die wel het allerbeste met hem voorhad en dat begon met een bezoek aan ons, want er was nogal een lijstje. 😉

Om te beginnen ratelde de motor als een vermoeide diesel, dit bleek te komen door langdurig slechte smering (nooit olie verversen ofwel slechte kwaliteit olie), waardoor de nokkenassen sterke slijtage vertoonden. Ook waren er een aantal klepstoters kapot. De foto’s tonen de situatie onder de kleppendeksels en daar werden we niet bepaald vrolijk van.
Het vinden van losse klepstoters en nokkenassen bleek ongelofelijk lastig, eigenlijk een utopie. Tja, zo zeldzaam zijn deze auto’s en hun onderdelen inmiddels geworden. Gelukkig kon er uiteindelijk na veel zoeken en rondbellen een compleet motorblok worden opgesnord bij Roverkenner en -verzamelaar René Winters, waar we de benodigde onderdelen dankbaar vanaf haalden.
Het werd een uitgebreide en uitdagende klus, waarbij meteen ook andere noodzakelijke onderdelen werden vervangen, zoals o.a. de waterpomp en distributieriem.

Naast het werk aan de motor viel er ook veel te verbeteren aan de vering aan de voorzijde en was de hemel ontzettend goor geworden door sigarettenrook. Die hebben we dus gedemonteerd en professioneel opnieuw laten bekleden. De eigenaar vond het eveneens een domper dat het mooie schuifdak niet werkte, maar dat bleek na enig storingzoeken totaal verkeerd te zijn aangesloten! Nu kan hij dus eindelijk gaan genieten van zijn geheel opgefriste Vitesse!

De complete werklijst was uiteindelijk: 

Demontage distributieriem, kleppendeksel en waterpomp + diagnose/inspectie
Diverse uitgebreide reinigingswerkzaamheden en opzuiveren van alle pasvlakken
Op tijd zetten donormotor, wisselen van beide nokkenassen en alle (24) klepstoters
Vastzetten kwetsbare nokkenassensor met speciale lijm (zie fotobijschrift)
Vervangen nokkenaskeerringen
Vervangen distributieriem, v-riem en waterpomp (nieuw) + op tijd zetten motor
Vervangen schokbrekers incl. demontage veerpoten R+L
Diagnose en oplossen storing schuifdak + repareren bedrading
Diagnose en oplossen storing sigarenaansteker
Demontage hemelbekleding , stijlen etc. i.v.m. opnieuw bekleden en nadien weer terug inbouwen